Category Archives: kartografi

Stendiger

I forbindelse med Slots- og Kulturstyrelsens projekt om opdatering af registeret over beskyttede sten- og jorddiger 2022-2024, er jeg ansvarlig for et pilotprojekt om registrering af hidtil uregistrerede stendiger.

Det landsdækkende projekt om en forbedret digeregistrering tager udgangspunkt i allerede kendte diger. Metoden fanger ikke de beskyttede stendiger, som ikke er kendte i dag. Fysisk besigtigelse er ofte nødvendigt for at afklare, om der er tale om et stendige. Det er imidlertid ikke realistisk at besigtige hele landet. Derfor er det nødvendigt at udvikle en metode, som kan mindske behovet for besigtigelser og samtidig sikre, at så mange stendiger som muligt bliver fundet og indtegnet i digeregistreringen.

Pilotprojektet skal resultere i en plan for at kortlægge de uregistrerede stendiger i hele landet.

Historiske Kort

SDFI lancerede i november 2021 deres nye portal til søgning i deres arkiv over historiske kort. På sigt skal portalen afløse Geodatastyrelsens Historiske Kort På Nettet.

Den nye portal bygger på den database jeg var med til at udvikle i min hos Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. På portalen er langt flere kort tilgængelige end på den gamle portal, og søgemulighederne er blevet langt bedre.

Portalen findes på adressen https://historiskekort.dk/

Foruden selve portalen er de historiske kort tilgængelige via et API

Historisk geografisk time-lapse

I 2010 lavede jeg denne lille animation over Christianshavns historie.

Animationen er baseret på ejerlavsdata genereret i DigDag-projektet hvor jeg var ansat 2009-2012. Plus lidt orto-grafik fra Google.

Animationen blev til en template for to andre time-lapse animationer, som blev produceret i samarbejde med Ph.D. Peder Dam.

Snapshots af landbrugslandskabet

Når man 37 timer om ugen sidder og kigger på orto-fotos, så kommer man jævnligt forbi nogle interessante landskaber. Nedenfor poster jeg nogle af de mest spændende / sjoveste.

Det skal jo ikke bare være kedeligt at pløje marker...

Det skal jo ikke bare være kedeligt at pløje marker…

Sådan forestiller jeg mig at landbrug i Nurn i Mordor ser ud. (Falster)

Sådan forestiller jeg mig at landbrug i Nurn i Mordor ser ud. (Falster)

Fårdrup syd for Slagelse. Meget smuk og velbevaret stjerneudskiftning.

Fårdrup syd for Slagelse. Meget smuk og velbevaret stjerneudskiftning.

Nordøst for Odense finder man dette HC Andersen papirklip. Det giver smil på læben

Nordøst for Odense finder man dette HC Andersen papirklip. Det giver smil på læben

mobil web-app

Screenshot from 2013-02-08 23:46:39I december 2012 gik jeg på kursus i den ædle kunst at producere mobile web-applikationer. Web-apps har den store fordel at de er baseret på almindelige web-teknologier som HTML, CSS og Javascript. Dermed kan applikationerne umiddelbart anvendes på alle de forskellige mobile platforme. På kurset hos IT-kompetence anvendte vi frameworket jQuery Mobile, der muligvis ikke det mest avancerede, men det er rart at arbejde med, dokumentationen er god, og kræver ikke mange forhåndskundskaber.

På kurset producerede jeg denne applikation (hav tålmodighed – app’en loader alle kortlagene fra start, så det er rimelig tungt). Den er et remake af de web-præsentationer om de historiske matrikler i København, som jeg tidligere har arbejdet med. Foruden jQuery benytter jeg også javascript-biblioteket OpenLayers – og det er bestemt et bekendtskab jeg kommer til at udvide. Applikationen fungerer fint på en PC, men kort- og app-navigation er optimeret til touch.

(edit: Jeg har deaktiveret to af kortlagene, hvilket dramatisk har forbedret performance. GeoJson laget har problemer med projektionen – laget er placeret sydøst for Nancy, Frankrig)

Københavnske matrikler på nettet

De københavnske matrikelkort er kommet online på Københavns Stadsarkivs hjemmeside:
http://www.stadsarkiv.dk/matrikelkort/
Kortet vises vha. google maps + google fusiontables. Der er mulighed for søge på matrikelnummer (men desværre ikke kvarter), samt nuværende gadenavne og husnumre. Naturlig vis kan der vælges mellem de fire tidssnit 1689, 1757, 1806 og 1860.

Jeg synes kortene og korttjenesten giver et virkelig fint indblik i Københavns udvikling. Og der skal herfra lyde stort bifald til Peder Dam der satte projektet i søen, studentermedhjælperne der satte strøm til de gamle kort og rekonstruktioner, de kloge teknikere på Københavns Stadsarkiv samt Helle Lindes Fond der financierede produktionen. Min egen rolle er meget lille ved siden af.

Første forsøg med web-maps

Her er et par af mine tidlige forsøg med web-publicering af kort (fra 2011).

Jeg startede med at udforske området i forbindelse med et projekt om digitalisering af de historiske matrikler i København.

Først et lille muckup med brug af Google Maps Api (v. 2).

Kortet viser de københavnske matrikler, som de så ud i 1689. Bemærk dog at matriklen ikke er helt up-to-date, fx gennemførtes Nygade (vestenden af Strøget) allerede i 1685 efter en brand i det kvarter.

Dernæst et forsøg med ESRIs service.

Desværre kan ESRI-servicen kun håndtere 1000 features pr layer – så ovenstående er lavet med 3 separate layers for matriklerne med samme symbologi. Læg mærke til at der er information (om matrikel-nr. og kvarter) indlejret i kortelementerne.

Køn bosætning

00810_Slangerup
Stednavne fortæller os mange ting. Endelsen “-rup” er fx benævnelsen for en udflytterbebyggelse etableret i middelalderen. Jeg ved ikke hvorfra folkene der etablerede Kvinderup og Manderup udflyttede fra, men noget kunne tyde på at det var et meget uromantisk sted :-/

(Udsnit af Minoreret Sognekort over Slangerup Sogn)

Genfundne fortidsminder på gamle kort

nhm2008Da jeg arbejdede på Nordjyllands Historiske Museum lavede Niels Haue og jeg et projekt om gravhøje på historiske kort. Det blev der en fin lille artikel ud af, som kan læses her.

Hvis man er interesseret i de data der ligger bag artiklen er man velkommen til at henvende sig til mig.

Mit vigtigste bidrag til projektet var bearbejdning, gennemgang og analyse af Original-1 kortene i NHMs ansvarsområde.

Projektet er mit første arbejde indenfor historisk kartografi.