Category Archives: web

Motorvej over Egholm

Nej tak. Jeg elsker Egholm, og tror ikke at en motorvej vest om Aalborg løser nogen trafikale problemer. Så vær så venlig ikke at spolere den smukke Limfjordsø. Min holdning deler jeg med mange i det nordjyske – desværre er ret få af dem politikere.

En af de organisationer der kæmper imod motorvejen er Fremtidens Aalborg, som jeg lavede et lille illustrations-kort til. Og de var så flinke at kreditere mig for det.

 

mobil web-app

Screenshot from 2013-02-08 23:46:39I december 2012 gik jeg på kursus i den ædle kunst at producere mobile web-applikationer. Web-apps har den store fordel at de er baseret på almindelige web-teknologier som HTML, CSS og Javascript. Dermed kan applikationerne umiddelbart anvendes på alle de forskellige mobile platforme. På kurset hos IT-kompetence anvendte vi frameworket jQuery Mobile, der muligvis ikke det mest avancerede, men det er rart at arbejde med, dokumentationen er god, og kræver ikke mange forhåndskundskaber.

På kurset producerede jeg denne applikation (hav tålmodighed – app’en loader alle kortlagene fra start, så det er rimelig tungt). Den er et remake af de web-præsentationer om de historiske matrikler i København, som jeg tidligere har arbejdet med. Foruden jQuery benytter jeg også javascript-biblioteket OpenLayers – og det er bestemt et bekendtskab jeg kommer til at udvide. Applikationen fungerer fint på en PC, men kort- og app-navigation er optimeret til touch.

(edit: Jeg har deaktiveret to af kortlagene, hvilket dramatisk har forbedret performance. GeoJson laget har problemer med projektionen – laget er placeret sydøst for Nancy, Frankrig)

Københavnske matrikler på nettet

De københavnske matrikelkort er kommet online på Københavns Stadsarkivs hjemmeside:
http://www.stadsarkiv.dk/matrikelkort/
Kortet vises vha. google maps + google fusiontables. Der er mulighed for søge på matrikelnummer (men desværre ikke kvarter), samt nuværende gadenavne og husnumre. Naturlig vis kan der vælges mellem de fire tidssnit 1689, 1757, 1806 og 1860.

Jeg synes kortene og korttjenesten giver et virkelig fint indblik i Københavns udvikling. Og der skal herfra lyde stort bifald til Peder Dam der satte projektet i søen, studentermedhjælperne der satte strøm til de gamle kort og rekonstruktioner, de kloge teknikere på Københavns Stadsarkiv samt Helle Lindes Fond der financierede produktionen. Min egen rolle er meget lille ved siden af.

Første forsøg med web-maps

Her er et par af mine tidlige forsøg med web-publicering af kort (fra 2011).

Jeg startede med at udforske området i forbindelse med et projekt om digitalisering af de historiske matrikler i København.

Først et lille muckup med brug af Google Maps Api (v. 2).

Kortet viser de københavnske matrikler, som de så ud i 1689. Bemærk dog at matriklen ikke er helt up-to-date, fx gennemførtes Nygade (vestenden af Strøget) allerede i 1685 efter en brand i det kvarter.

Dernæst et forsøg med ESRIs service.

Desværre kan ESRI-servicen kun håndtere 1000 features pr layer – så ovenstående er lavet med 3 separate layers for matriklerne med samme symbologi. Læg mærke til at der er information (om matrikel-nr. og kvarter) indlejret i kortelementerne.